28-04-10

Happart snapt het beter dan sommige Vlaamse politici

Bij de Walen begrijpen ze het probleem beter dan bij de Franstalige Brusselaars of sommige Vlamingen. En niet alleen de gewone bevolking, maar ook Happart. Hij vond de vergelijking die Luc Van Der Kelen begin deze week maakte tussen hem en Maingain, een zware belediging.

Hij zei letterlijk op de vraag of hij zich met die vergelijking gevleid voelde: “Wie? Ik? Maingain zal u bedoelen. Ik wens niet met hem geassocieerd te worden. Het grote verschil is: ik ben opgegroeid in Fourons, deel van de provincie Luik, maar plots woonde ik in Voeren, op Vlaams grondgebied, ongevraagd en tegen mijn zin.

Maingain daarentegen en al die andere Franstaligen zijn bewust op Vlaamse grond gaan wonen. Wie naar Vlaams-Brabant verhuist, weet waar hij terechtkomt en wat hij kan verwachten.”

Uiteraard kan men zeggen dat dezelfde gevoelens bij de mensen in Komen en andere grensgebieden speelden die, zonder dat ze één woord inbreng hadden, plots in Wallonië terecht kwamen.

Maar hij verdedigde enkel zijn geboorteplaats en trekt zich blijkbaar net als veel andere Walen, weinig aan van wat er in de rest van het land gebeurt en al zeker niet van de rijke Brusselaars, vaak met adellijke titels, die zich in Vlaanderen kwamen vestigen en nu het Vlaams grondgebied opeisen als hun rechtmatige eigendom en daarbovenop ook nog eens hun eigen politici meebrengen.

Over B/H/V zei Happart dat hij zich als Waal niet bij het probleem betrokken voelt. B/H/V is een grensconflict tussen twee gewesten: Brussel en Vlaanderen en die twee moeten het dan zelf maar oplossen, zei hij.
Hij voegde er aan toe: “Laat Kris Peeters en Charles Picqué het eens raken en laat ze nadien met hun oplossing naar de federale regering stappen; voilà.”

Dat idee kwam ook bij heel wat Vlamingen al boven, maar dat we in Happart een medestander en confederalist zouden vinden, had niemand kunnen denken.

vlaams_gewest


Maar tenslotte moet je al een uil zijn om niet te willen inzien dat de 50.000 Brusselaars die zich in Vlaanderen kwamen vestigen, zich gewoon moeten aanpassen of terug in het tweetalig gewest Brussel moeten gaan wonen.

Happart deed ook nog een voorspelling. Niet de VLD zal winnen bij de volgende verkiezingen (ook al was dat voor A. De Croo de enige reden voor het opblazen van de regering Leterme) maar het N-VA zal de komende verkiezingen winnen.
Dat is ook de enige reden dat de Waalse politici zich verzetten tegen nieuwe verkiezingen. Ze hebben Leterme uiteindelijk onder de knoet gekregen en willen hem houden waar hij is.

Nochtans ziet Leterme zich nog een hoofdrol spelen, maar volgens mij toch niet meer in Vlaanderen... En laat ons hopen dat er niet teveel mensen zich laten vangen door de plotse Vlaamse liberale oprispingen bij een telg uit de meest Belgicistische en royalistische familie in Vlaanderen. Een familie waar men zelfs met verbazing kijkt naar de ondergang van de elite nu ook ‘zonen van slagers zelfs al advocaat kunnen worden’.

Nochtans lijkt het er op dat men bij de CD&V weer sterke communautaire uitspraken zal doen tijdens de campagne van de volgende (onwettige) verkiezingen.

imagesCAWVJMP3 Straffe Hendrik stelde gisteren zelfs voor om de geldkraan naar Wallonië voor sociale zekerheid dicht te draaien?

Hij vroeg zich (terecht) af of we nog solidair willen zijn met een regio die ons niet respecteert. “Het gaat hier tenslotte om 500 miljoen euro per maand,” zei hij, “misschien moeten we er in de huidige omstandigheden eens over nadenken of we die geldstromen over vier jaar bijvoorbeeld niet moeten stopzetten”. Zouden er dan toch nog mensen bij de CD&V zijn die Vlamingen niet enkel als ‘extremisten’ zien wanneer ze voor hun rechten opkomen, maar als een bevolking die hard moet werken om de andere bevolkingsgroep goed te kunnen laten leven? Zouden ze beseffen dat we er geen greintje meer respect voor krijgen?

Blijkbaar niet, want alles kan nu weer van voorafaan beginnen. Nog vooraleer de splitsing op de agenda komt, spreken Franstaligen al van een alarmbelprocedure. Er hangt dan ook wel heel wat van af voor hen. Als Franstalige politici zich niet meer verkiesbaar kunnen stellen in Vlaanderen, zullen er heel wat fanatiekelingetjes à la Maingain, niet meer verkozen worden, want ook bij de Waalse bevolking wil de overgrote meerderheid niets van hem weten. Ze verliezen dan niet alleen veel macht, maar ook veel geld. Zelfs Onckelinks is er niet gerust in.

De beste uitspraak kwam vandaag van Peter De Graeve in de Standaard:
“De democratie heeft het laken niet naar zich toe kunnen trekken, daarom trekt Laken, alweer, de democratie naar zich toe.”

”België heet een consensusdemocratie te zijn, maar Vlamingen worden voortdurend gedwongen tot compromissen die consensus noch democratisch zijn”.

“De tegenpartij kan immers, tot bewijs van het tegendeel, ongestraft doen alsof ze niet gelooft in de democratische gezindheid van de ander.”


Maar wees gerust, hij was dan ook vrijwel de enige die in de Standaard opkwam voorde democratie in dit land, de anderen vinden de Vlamingen maar ‘een bende extremisten’ die het land in een chaos storten en de kwakkel in de wereld sturen dat dit slecht is voor eventuele buitenlandse investeerders en onze economie.

Indien dat waar zou zijn, dan stond Nederland al op het niveau van Griekenland.

Maar goed dat ons parlement niet op dat van Oekraïne lijkt, want meer dan de Vlaamse Leeuw zingen in het federaal parlement gebeurt hier niet. (Het kan misschien wel Eyskens en zijn Belgicistische konsoorten een hoge bloeddruk bezorgen, maar meer niet.)


splitsbhv300

13:35 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.