03-06-10

DODELIJKE SCHIETPARTIJ IN BRUSSELS VREDEGERECHT:

Bron GvA

In het vredegerecht in Brussel, vlak bij het Justitiepaleis, zijn donderdagmiddag een vrederechter en een griffier doodgeschoten. De dader vluchtte te voet weg. De politie houdt een klopjacht. Dat meldt een magistraat van het hof van beroep.

De precieze omstandigheden van het schietincident, dat zich voordeed in de zittingszaal van het vredegerecht, zijn nog niet duidelijk. Volgens een onbevestigde bron is de dader van Albanese afkomst.

Op een conferentie om 14 uur kon enkel verteld worden dat de dader op het einde van de zitting, die hij helemaal had bijgewoond, begon te schieten. Daarbij kwamen de vrederechter en een griffier om het leven.

Op de vlucht
Daarna vluchtte hij te voet en werd hij even gevolgd door een getuige. Volgens de laatste informatie is de dader nog altijd op de vlucht.

Er zijn twee ziekenwagens en een wagen van het medisch urgentieteam ter plaatse. De omgeving is volledig afgesloten. Een schooltje in de buurt werd ontruimd.

Pensioen
De rechter die omkwam bij het incident is de vrederechter van het vierde kanton in Brussel. Het gaat om een vrouw die bijna op pensioen mocht.

De families van de slachtoffers moesten op het moment van de persconferentie nog verwittigd worden.

Om 16 uur wordt op het vredesgerecht en in andere Brusselse rechtbanken een huldebetoon gehouden. In het justitiepaleis aan de Bolivarplaats in Antwerpen zullen het personeel en de magistraten vrijdag om 9 uur een moment stilte in acht nemen naar aanleiding van het schietincident.

"Dramatisch"
Ontslagnemend minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) reageert aangeslagen op de dubbele moord. "Een vrederechter op deze manier aanpakken, is bijzonder dramatisch en nooit gezien", aldus de politicus op vtm.

Volgens De Clerck was de zitting bijna afgelopen, toen de schutter binnenstormde en zijn twee slachtoffers van dichtbij neerschoot.

De minister roept op tot sereniteit en hoopt dat de partijen na de verkiezingen van 13 juni er ook aan denken om nieuwe maatregelen uit te werken tegen criminaliteit.DODELIJKE SCHIETPARTIJ IN BRUSSELS VREDEGERECHT:

VLAAMS BELANG SCHORT GEDURENDE 24 UUR CAMPAGNE OP


Het Vlaams Belang heeft met ontzetting kennis genomen van de schietpartij in het Brusselse Vredegerecht, die aan twee mensen het leven heeft gekost. Gezien de ernst van de feiten en uit respect voor de slachtoffers zal het Vlaams Belang vanaf vannacht gedurende 24 uur de verkiezingscampagne opschorten. Dat betekent onder meer dat niet zal worden geplakt, geen pamfletten worden bedeeld en geen markten worden bezocht. Ook de campagnetoer van Filip Dewinter die dezer dagen doorheen Vlaanderen trekt, zal worden opgeschort.

Op de provinciale verkiezingsmeeting die vanavond in Vilvoorde doorgaat, zal één minuut stilte worden gehouden. De geplande meeting zelf blijft beperkt tot een ingekorte toespraak van Filip Dewinter waarin hij zal stilstaan bij de recente reeks criminele feiten die onze steden de jongste dagen en weken hebben opgeschrikt.

Nadat eerder al politieagenten levende schietschijven zijn geworden, politiecommissariaten met molotovcocktails werden aangevallen en gangsters er niet voor terugdeinzen om hun kompanen gewapenderhand uit het justitiepaleis te bevrijden, blijkt nu ook een instelling als het vredegerecht – symbolischer kan haast niet – niet meer veilig voor criminelen van alle slag. Een en ander bevestigt in ieder geval nog eens dat de jarenlang onder de mat geveegde en de facto straffeloze misdaad - van ‘kleine’ criminaliteit tot groot banditisme - volkomen is losgeslagen.

De ernst van de situatie moet àlle partijen aanzetten tot een grondige bezinning én tot het vaste voornemen om de criminaliteit keihard aan te pakken. Het is genoeg geweest.

Bruno Valkeniers
Voorzitter Vlaams Belang

Filip Dewinter
Lijsttrekker Senaat

18:05 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.