28-06-10

De G-20

Obama heeft kritiek op Europa. Hij wil niets horen over de Europese besparingsplannen van Merkel en denkt dat dit in het nadeel van de economie zal zijn.

Alles hangt er natuurlijk van af aan welke besparingen de overheid denkt en daarbij denk ik vooral aan ons land. Willen ze de belastingen verhogen? Dat zou zeer nadelig zijn voor de koopkracht. De overheid zou beter de koopkracht stimuleren door de belastingen en de lasten op arbeid te verminderen.
Maar dan speelt er ook een andere factor die de economische groei afremt. De slechte berichten over crisis en recessie zorgen ervoor dat de mensen minder gaan kopen en hun geld gaan sparen. Wat dus ook weer slecht is voor de economie.

Ook staatsobligaties leiden tot niets. Daar wint alleen de overheid bij, die kan dan weer meer geld uitgeven, maar de obligatie geeft de koper geen onmiddellijke koopkracht en geeft dus ook weer geen steun aan de economie.

De Belgische overheid die tijdens elke hoogconjunctuur heeft nagelaten geld opzij te zetten, (denk dan vooral aan Verhofstadt en Vande Lanotte) kan enkel besparen op haar eigen uitgaven.
Minder overheid (afschaffen van de senaat – minder ministers – minder kabinetten) enkel twee gewesten en Brussel als Europees district.

Bovendien zou men ook eens moeten denken aan het samenvoegen van diverse gemeenten enz. Hier heeft het kleinste dorp een eigen burgemeester en 15 raadsleden, die voor elke zitting en elke vergadering moeten betaald worden.

De beloofde jobcreatie, waarbij de overheid als werkgever fungeert, is tijdens een recessie niet de aangewezen manier om de economie aan te zwengelen. De inkomsten die de overheid dan nodig heeft om dat allemaal te betalen, kan enkel gegenereerd worden uit belastingen of leningen. Geen van beide opties zijn aan te raden tijdens een recessie in een land met een enorme staatsschuld.

Een andere en minder populaire, maar noodzakelijke wijziging is het afschaffen van kredieturen en prepensioenen.
Een grotere controle (en dat brengt ons meteen weer bij de uitgaven voor de sociale zekerheid) op de sociale fraude en het matigen van subsidies aan de talloze ngo’s.

De instroom van niet werkende nieuwkomers aan banden leggen en buitenlandse gevangenen hun straf laten uitzitten in de thuislanden (dat zou alvast 30 miljoen per jaar goedkoper zijn omdat we dan geen gevangenis in Nederland zouden moeten huren).

Indien men de economie en de werkgelegenheid wil stimuleren moet men behalve het verhogen van de koopkracht door belastingsvermindering, ook de bedrijven financieel belonen voor het aanwerven van extra personeel. Wie steun trekt en werk weigert moet zijn recht op steun verliezen.

Wie langer werkt dan tot 65 jaar, moet dat ook merken aan het pensioen dat nadien wordt uitbetaald. Nu moeten mensen die blijven werken, wel nog sociale bijdragen betalen, maar vanaf 65 jaar tellen die niet meer mee voor hun pensioen.Er is zoveel dat kan gedaan worden, al was het maar de diversen ministers die op kosten van de staat met de hele familie de wereld rondreizen alles zelf laten betalen…Heeft Obama gelijk? Niet helemaal, maar daarover zijn de meningen verdeeld.

Heeft nog iemand besparingsideeën? Zet ze dan maar in de reacties. Je weet maar nooit wie het leest.Wijziging: omdat de clip van Elsevier telkens je op deze blog komt begint met veel lawaai, zet is hieronder de link naar de clip: http://video.elsevier.nl/11805417/

15:50 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.