01-07-10

Zitten er ook Russische spionnen bij ons?

img-article---spies---gallery-launch_140651985781


Een Amerikaanse krant, ‘The Daily Beast’ vraagt zich af of het wel de moeite waard was om het netwerk van die paar Russische ‘spionnen’ op te rollen.
Diplomaten zeggen dat ze nu veel ongeruster zijn voor de gevolgen die het zal hebben op andere intel (intelligence) onderzoeken.

Op de beslissing van de Obama administratie om een bescheiden netwerk op te rollen van eerder ‘lompe’ Russische spionnen reageerden andere Westerse regeringen perplex en terughoudend.

Moeten ze nu gelijkaardige Russische spionagenetwerken, die al lang onder toezicht staan beginnen oprollen in hun eigen landen?

Een senior Europees diplomaat in Washington vertelde 'The Daily Beast' dat MI-5, het Britse equivalent van het FBI (of onze staatsveiligheid), bang zijn dat de Amerikaanse arrestaties andere Russische agenten gaan tippen, “Russen die al jarenlang in Europa leven, zonder dat moeder Rusland daar veel wijzer van wordt, maar die voor ons nuttig zijn omdat we weten wie ze zijn”.

Hij en andere diplomaten zeggen dat de Russische spionnen die nu onder toezicht staan zullen proberen onder te duiken of eventueel hun netwerk ontmantelen vooraleer hun intenties duidelijk zijn.

De Europese diplomaat in Washington, (die enkel anoniem wou reageren), zei dat zijn regering perplex stond in verband met de timing van deze arrestatie van de vermeende Russische agenten in de VS, zeker na Obama’s schijnbaar vrolijke ontmoeting met de Russische president Medvedev vorige week in Washington.


“I’m afraid the Russians will go bonkers over this out and will try to find American spies here,” Khruschev’s granddaughter said.

(“Ik ben bang dat de Russen hierover gaan flippen en zullen proberen om hier ook Amerikaanse spionnen te vinden.” Zei de kleindochter van Chroesjtsjov.
Het gebeurde ook onder Bush:

• Reihan Salam: My Russian Spy Ring Dream Team
Memories are especially long in Britain on the issue. In 2006, British intelligence officials were furious with their Bush administration counterparts for revealing details of an Al Qaeda plot to bomb jumbo jets leaving London’s Heathrow airport headed for the U.S.; British officials said that an attack was not at all imminent, and that further police surveillance could have led investigators to senior terrorist leaders.

16:40 Gepost door Janice Laureyssens in Algemeen | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.