11-02-11

Mubarak is weg. Wat komt er nu??

De Egyptische president Hosni Mubarak heeft vandaag zijn ontslag als president van het land ingediend.  Uren na het vertrek van Mubarak en zijn familie naar Sharm El Sheikh werd zijn aftreden bekend gemaakt. Hij gaf de controle van het land over aan het leger na weken van protest en economische terugval. De top van het leger liet inmiddels al weten dat zij enkel de macht overnemen tijdens  een overgangsperiode .

Het wijdverbreide protest en de roep naar meer democratie sloeg over op meerdere landen in het Midden-Oosten. Het aftreden van de  Egyptische president Mubarak, (uiteraard geen doetje en ondertussen rijker dan Bill Gates), werd vandaag bekend gemaakt via  radio en televisie door de Vicepresident Omar Suleiman.

Deze mededeling maakt een eind aan een 30 jaar dominerend bestuur waarin Mubarak als strategische VS geallieerde de relatieve rust kon bewaren in een onrustig gebied. Zijn aftreden en de onzekerheid over de rol die de Moslim Broederschap in de toekomst zal spelen maken vooral Israël en een groot deel van het westen erg ongerust.

Mubarak onderdrukte de stemmen van de oppositie en het waren uiteindelijk de jaren van opgekropte woede,  het moeten leven in een door de overheid gecontroleerde politiestaat dat een nooit eerder gezien protest deed uitbarsten. Het protest duurde 18 dagen lang  en het zag er niet naar uit dat het volk in Egypte zou opgeven, waardoor de militairen zich uiteindelijk genoodzaakt zagen geen weerstand meer te bieden.

Honderdduizenden demonstranten begonnen vandaag na de overwinning samen te zingen, ze jubelden en waren zelf verbaasd dat ze het gehaald hebben, want de meeste demonstranten hebben Egypte nooit anders gekend. Zij zijn geboren onder  Mubarak’s bewind.

Gisteren kwamen nog demonstranten samen  aan het gebouw van de staatstelevisie en radio in Cairo en enkele honderden stonden buiten aan het presidentieel paleis in Heliopolis, waar ze oog in oog kwamen te staan met Mubarak supporters. Het is nog niet duidelijk welke oplossing er zal gevonden worden voor de voor en tegenstanders van Mubarak’s Nationale Democratische Partij.

De militairen die dienst deden als voorbeeld van een Egyptische moderne maatschappij, zitten nu zelf geprangt tussen de anti-regeringsbeweging en de getrouwen van Mubarak. Tot op heden hebben Mubarak en zijn getrouwen, die vaak uit militaire rangen komen, hun steun aan Mubarak toegezegd.

21:50 Gepost door Janice Laureyssens in Actualiteit | Permalink |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.